Alopesi areata, cinsiyetler arasında fark olmaksızın popülasyonun % 2’sine kadar varan akut alopesidir. Etkilenen hastaların yaklaşık % 20’si çocuktur. Etiyoloji bilinmemektedir, ancak patogenez muhtemelen otoimmündir. Hastalarda tek bir bölüm olabilir veya remisyon ve nüks olabilir. Tanı genellikle klinik olarak yapılabilir.
Alopesi areatada saç dökülmesi üç farklı düzende ortaya çıkar: vücudun herhangi bir yerinde, oval-şekilli, ten rengi yamalar sınırlıdır; alopesi totalis tüm kafa derisini içerir; ve alopesi universalis tüm vücudu içerir. Saç derisinin değerlendirilmesi, kısa vellus kılları, sarı veya siyah noktalar ve kırık saç millerinin (alopesi areata’ya özgü olmayan) ortaya çıkmasına neden olabilir. Saç foliküllerinin mikroskobik incelemesi, ünlem işareti saçını gösterir (yani, saçlı deriye daha yakın olan ve bir ünlem işaretini taklit eden tüyler. Tırnak çukurluğu da alopesi areata ile ilişkilidir.
Tedavi : Kafa derisi tutulumunun % 50’sinden daha azına sahip olan yetişkinler için tedavi, intestermal olarak 0,5 inç, 30 gauge iğne kullanılarak enjekte edilen intralezyonel triamsinolon asetoniddir. Maksimum hacim, seans başına 3 mL’dir. Tedavi, sonuç alınana kadar veya en fazla altı ay boyunca her dört ila altı haftada bir tekrarlanabilir. Lokal yan etkiler arasında geçici atrofi ve telanjiektazi bulunmaktadır.
Alopesi areata tedavisi için diğer metodlar arasında topikal orta ila yüksek potens kortikosteroidler, minoksidil, antralin, immünoterapi (difenilsiklopropenon, squaric acid dibutilester) ve sistemik kortikosteroidler bulunur. Günümüzde mevcut tedaviler çoğu zaman tatmin edici sonuçlar vermemektedir ve bazı klinisyenler yüksek oranda spontan remisyona güvenmektedir veya remisyon meydana gelmezse baskılama tedavisi ardından ekim önerilir yada inatcı küçük lezyonlarda lezyon alanının cerrahi çıkarılması çözümdür.
Tüm Hakları Saklıdır. © 2018 Tripaesthetic